Tunnukset

Huivi

Lippukuntahuivin avulla lippukunnat haluavat erottua toisistaan. Lappilaisten lippukuntien huiviloistoa on hyvä seurata esimerkiksi Partiotahdissa.

Lapin Kiehisten ja Kivekkäiden huivi on pohjaväriltään harmaa-musta. Huivin nurkassa on punainen kiehiskuvio, jonka keskellä on tyylitelty sompa. Nykyinen huivi on otettu käyttöön vuonna 1981.

Huivin suunnittelija Oiva Pirttilä on kertonut huivin syntytarinasta seuraavasti:

”Lapin Kiehisillä oli taiteilija Hilkka Ukkolan suunnittelema lippu, jonka keskeisinä aiheina olivat kiehiset. Kivekkäillä Lippu oli vasta suunnitteluvaiheessa. Sen keskeisenä aiheena oli tyylitelty suksisauvan sompa. Lippukuntien yhdistyessä lippukunnan lipuksi otettiin Kiehisten lippu ja huivin aiheeksi lipun punainen kiehiskuvio. Kivekkäiden lippusuunnitelmasta otettiin tyylitelty sompa. Huivin pohjaväreiksi vaakunan pohjavärit, harmaa ja musta. Punainen kiehiskuvio symbolisoi palavuutta, lämpöä ja elämää, jota partiossa aina tulee olla. Tyylitelty sompa kuvaa muinaisten kivekkäiden vaellushalua. Se voidaan käsittää myös vihkiristinä, jollaisen piispa muinoin piirsi vihittävän kirkon seinään. Tällaisena symbolina se kuvaa vihkiytymistä palvelemaan kaikkea sitä hyvää, johon partiolainen lupauksessaan sitoutuu.”

Suora lainaus kirjasta ”Lapin Kiehiset ja Kivekkäät – Menneet vuosikymmenet”, O. Pirttilä, 2007

Nykyinen huivi ei ollut kuitenkaan ensimmäinen ehdotelma yhdistyneen lippukunnan huiviksi. Lapin Kiehisten ja Kivekkäiden hallituksen ja vanhempainneuvoston kokouksessa 20.2.1979: ”Huivin pohjaväriksi valittiin liturginen violetti, nurkka tulisi valkeaksi ja sompa mustaksi.” Tämä malli ei kuitenkaan tullut käyttöön. Huivin luonnoksen edelleen kehittäminen annettiin Oiva Pirttilän vastuulle.

Tammikuussa 1981 lippukunnan hallitus ja vanhempainneuvosto valitsivat nykyisen huivin neljästä pohjaväriltään erilaisesta ehdotuksesta. Ehdotusten pohjavärit olivat: valkea-oranssi, musta-harmaa, lila-musta ja valkea-harmaa.

Huuto

Viiden tähden lippukunta, tulee Luoston tuolta puolta. Sodankylän paras väki, olemmehan LaKijaKi!

Lippukunnan huuto on tiettävästi huudettu ensimmäisen kerran 1992 Partiotahdissa Simossa.

Lippu

Lapin Kiehisillä ja Kivekkäillä on käytössä yhteislippukuntaa edeltäneen tyttölippukunta Kiehisten lippu. Lipun on suunnittelut sodankyläläinen taiteilija Hilkka Ukkola, joka lipun suunnittelun aikaan viimeisteli opintojaan Helsingissä Ateneumissa.

Lipussa on kaksi elementtiä, talven lumi, joka edustaa kylmyyttä sekä puhtautta ja kiehiset jotka symbolisoivat energiaa ja lämpöä.

Ensimmäistä luonnosta piti korjailla partioliikkeen heraldiikkaosaston tarkastuksen jälkeen. Korjausten jälkeen se hyväksyttiin käyttöön 29.1.1968. Lipun aikaansaamisessa ovat tukeneet Lions Club Sodankylän ”ladyt”. Myös paikallisten leijonien miehet kantoivat kortensa kekoon. Loput rahat saatiin kasaan listakeräyksellä. Lippu luovutettiin lippukunnan käyttöön vuonna 1972.