Kategoriat
Yleinen

Paras partiokokemus tähän asti! – Japanin Jamboree

Heinä-elokuun vaihteessa yli 33 000 partiolaista ympäri maailmaa kokoontui Japanin Yamaguchiin 23. Maailman Jamboreelle. Sodankylästä jamboreelle lähti 8 partiolaista, 4 leiriläistä ja 4 IST:ä (International Service Team) eli palvelutiimiläistä.

Jamboree on kansainvälinen partioleiri, joka järjestetään joka neljäs vuosi eri maissa. Tänä vuonna oli Japanin vuoro järjestää Jamboree. Jamboree on kerran elämässä  -kokemus, sillä leiriläiseksi Jamboreelle voi osallistua vain kerran. Jamboreen voi kokea myös vanhempana lähtemällä IST:iksi.

Leiriläisten aamut alkoivat aikaisten ruuan haulla. Savuissa vartiot tekivät itse aamupalansa ja sen jälkeen lähettiin päivän ohjelmalaaksoihin. Leirin lounas oli take away -ruokia, jotka tehtiin ite ja syötiin sitten ohjelmissa.

Ohjelmalaaksot oli jaettu On site ja Off site -ohjelmiin. Kaikki On site -ohjelmat oli puolen päivän mittaisia ja Off site ohjelmissa päästiin pois leirialueelta. Esimerkiksi Peace programme päivänä päästiin käymään Hiroshimassa ja Community päivänä jokainen vartio lähti eri kaupunkeihin. Vartioni Kultakolikot pääsi käymään Hofussa paikallisessa koulussa ja suolamuseossa. Nature ohjelma päivänä olisi pitänyt päästä myös jonnekki kaupunkiin, mutta sinä päivänä kaikki ohjelmat peruttiin liian kuuman sään vuoksi, mut se ei haitannu ketään koska sillon oli koko päivä vapaata ja saatiin tehdä erilaisia vapaajanohjelmia kuten käydä Food Housessa syömässä erimaalasia ruokia ja Plazalla shoppailemassa ja lähettämässä postikortteja kotiin.

Puolen päivän ohjelmat olivat joko iltapäivä ohjelmia tai aamupäivä ohjelmia jolloin aamupäivä tai iltapäivä oli vapaata ja sai tehdä mitä halusi. Silloin käytiin Scout Shopissa, NHQ:ssa ja Supermarketissa ostamassa jätskiä ja limpparia, jääpalapusseja, koska oli niin kuuma ja kaikkea mitä nyt vain sattui tarvitsemaan.

Paras ohjelma päivä ole Water programme koska silloin päästiin pelaan vesisotaa ja rantalenttistä ja lipunryöstöä. Kolmen aktiviteetin jälkeen pääsi uimaan mereen ja syömään lounasta jonka jälkeen mentiiin tekemään toinen puoli rannasta jossa oli köydenvetoa, jalkapalloa ja fatbikeilla ajamista.

Leirillä oli avajaisten ja päättäjäisten lisäksi keskijuhla eli Arena show, joka oli Food festivalin jälkeen illemmalla. Joka päivä ohjelmien jälkeen oli iltanuotioita johon pystyi osallistumaan jos tahtoi ja sitten illalla oli myös jokaisella maalla oma ohjelma jossa esiteltiin omaa maata eri tavoin. Niihin kutsuttiin muista maista ihmisiä katsomaan. Jamboreella oli myös jalkapalloturnaus leiriläisten kesken.

ISTinä jamboreelle lähdettiin töihin. Ilman istien  työpanosta Jamboreen toteuttaminen leiriläisille ei onnistuisi, sillä ISTit mahdollistivat ohjelmien toteutumisen, turvallisuudesta huolehtimisen, huollollisia asioita ja pitivät leirialuetta puhtaana roskista ja että vessat ja suihkut olivat siisteinä ja jokaisella olisi miellyttävä yhdessä muiden kanssa. Jokaisen ISTin työpanos Jamboreen onnistumiselle oli tärkeä.

Vaikka jamboreelle lähdettiin töihin, ei hauskanpitoa unohdettu. ISTien työvuorojen ansiosta ISTeillä oli mahdollisuus viettää aikaa uusien ystävien kanssa, lekotella varjossa syöden marketista ostettua jäätelöä ja nauttien leirialueella olevien juoma-automaattien antimia, tai osallistua vain ISTeille tarkoitettuihin aktiviteetteihin.
Jotta jamboreella sai nukuttua kunnolla korvatulpat olivat hyvä varuste, sillä yöllä ISTien leirialueella kaikui iloista puheensorinaa, naurua ja laulua. Yöllä kun ei työskennelty vaan pidettiin hauskaa juhlien.

Jamboree on hieno mahdollisuus päästä kokeilemaan omia siipiään, niin leiriläiset kuin ISTit pääsevät näyttämään taitojaan, pistämään itseään likoon ja oppimaan uutta. Ei ole ihan itsestäänselvyys lähteä ja asua yhdessä yli 33 000 muun partiolaisen, jota tulevat eri maista, eri kansallisuuksista, eri uskonnoista ja puhuvat eri kieltä.

Jamboree osoittaa avoimuutta ja suvaitsevaisuutta ja antaa jokaiselle osallistujalle varmasti hienoja eväitä elämää varten. Jamboreella iästä, sukupuolesta, ihonväristä, kansallisuudesta ja uskonnosta riippumatta voi kokea kuuluvansa johonkin suurempaa, yhteisöön jossa on lupa olla oma itsensä.
Jamboree on on kokemus jonka varmasti jokainen haluaa kokea uudelleen, onneksi se on mahdollista leiriläis-iän jälkeen IST:nä.

Seuraava  Maailman Jamboree järjestetään vuonna 2019 Pohjois-Amerikassa ja se on järjestyksessään 24.

Jamboreella oli ihan mahtavaa ja se oli paras partiokokemus tähän asti!

 

Iitu Pirttilä – leiriläinen, Hanna Pikkarainen – IST